Projekty

BIAŁA LOKOMOTYWA

26 listopada 2012 o godz. 19.00 w Teatrze Ateneum odbędzie się niezapomniane wydarzenie dedykowane twórczości Edwarda Stachury, Jerzego Satanowskiego oraz Maksa Novàk-Zemplińskiego.

Artystyczna przyjaźń Stachury i Satanowskiego – którzy w latach 70. minionego wieku wyznaczyli osobny nurt poezji śpiewanej – to świetny materiał na widowisko teatralne. Z takiej właśnie inspiracji powstała „Biała lokomotywa”, czyli poetycko-muzyczny spektakl, z zaskakującymi interpretacjami tekstów Stachury i doskonałym tworzywem dla interpretacji aktorskich. To rozpisana na głosy męska opowieść wzbogacona o bezcenną korespondencję Edwarda Stachury do Jerzego Satanowskiego: listy i kartki pocztowe z podróży. A wszystko to w oprawie obrazów Maksymiliana Novàka-Zemplińskiego (http://www.zemplinski.com). Znane teksty jednego z najciekawszych twórców polskiej współczesnej literatury w nowych aranżacjach Jerzego Satanowskiego, w interpretacji wybitnych aktorów - Zbigniewa Zamachowskiego. Piotra Machalicy czy Jacka Bończyka, wzbogacone o wyjątkową wystawę prac Zemplińskiego stworzą niepowtarzalny klimat wydarzenia.

W 2012 roku przypada dokładnie 75 rocznica urodzin przedwcześnie i tragicznie zmarłego poety. Wydarzenie przypomni postać tego wybitnego kontestatora, liryka i wędrowca przez życie.

Pomysł i Reżyseria: Jerzy Satanowski

Wystawa towarzysząca oraz oprawa scenograficzna: Maksymilian Novàk-Zempliński

Występują:

Jerzy Satanowski
Zbigniew Zamachowski
Piotr Machalica
Jacek Bończyk
Wojciech Brzeziński
Mirosław Czyżykiewicz
Jan Janga Tomaszewski
z towarzyszącym wydarzeniu zespołem muzycznym Kameleon Septet z gościnnym udziałem Sebastiana Aleksandrowicza i Grzegorza Lalka.

Promotor projektu: Adam Maciejewski/Art Intelligence w ramach projektu someBody@somePLace

Współorganizator projektu: EGER Fundacja