Kultura na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach

Zrównoważone inwestowanie - Kultura się opłaca! oraz Czy można liczyć kulturę?, to hasła wokół których 13 maja br. wybitni przedstawiciele świata kultury i biznesu dyskutowali na Europejskim Kongresie Gospodarczym (EEC) w Katowicach. EEC stanowił wyjątkową okazję do włączenia kultury w debatę gospodarczą na najwyższym, światowym poziomie oraz budowanie i pogłębianie tak ważnego dialogu i porozumienia między obydwoma światami. Stworzone przez EGER Fundację dwie sesje tematyczne stanowiły jeden z głównych punktów pierwszego dnia kongresowego. Łącznie, w sesjach wzięło udział ponad 300 osób, głównie byli to zgromadzeni na Kongresie przedstawiciele biznesu z Polski i zagranicy.

SESJA I: Zrównoważone inwestowanie - Kultura się opłaca!
13.05.2013, g. 12.30-14.00
W sesji udział wzięli:

• Grzegorz Hajdarowicz, prezes zarządu Gremi Media Sp. z o.o.
  • Krzysztof Kaczmar, prezes zarządu Fundacji Kronenberga przy Citi Handlowy
  • Leo van Loon, dyrektor zarządzający Creative Business Network, dyrektor Creative Factory w Rotterdamie
  • Wojciech Przybylski, redaktor naczelny Res Publiki Nowej
  • Ludwik Sobolewski, prezes Giełdy Papierów Wartościowych w latach 2006-2013
  • Jakub Szczęsny, architekt, twórca Domu Kereta

Debata została uzupełniona o analizę wybranego case study projektu powstałego we współpracy ludzi biznesu i kultury. Projekt Soho Factory w Warszawie prezentowany został przez Rafała Bauera, prezesa Black Lion NFI oraz Martę Wójcicka, prezes Stowarzyszenia Studio Teatralne Koło – duet biznesmena i menedżera kultury.

SESJA II: Czy można liczyć kulturę?
13.05.2013, g. 14.45-16.15

Punkt wyjścia do dyskusji z udziałem szerszego grona panelistów stanowiła analiza przypadku działalności Grupy Kapitałowej Vox w zakresie rozwoju i promocji przemysłów kreatywnych. W konfrontacji analizującej strategię działania oraz relacje VOX Meble, Concordia Design oraz School of Form udział wzięli Ewa Voelkel-Krokowicz, prezes Concordia Design oraz Piotr Voelkel, prezes Grupy Kapitałowej Vox, właściciel School of Form.
W szerszej debacie poświęconej rozwojowi i miejscu przemysłów kreatywnych w segmentach kultury oraz biznesu udział wzięli:

• Marek Gabryjelski, wiceprezes Alvernia Studios
  • Laszlo Puczko, Budapest College of Education and Business (www.kbf.hu)
  • Ilona Kanclerz, Modny Śląsk
  • Paweł Potoroczyn, dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza
  • Joanna Przetakiewicz, dyrektor Kreatywna La Mania
  • Monika Smoleń, podsekretarz stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Podsumowanie sesji oraz galerie zdjęć są dostępne również na stronie EEC: Zrównoważone inwestowanie – Kultura się opłaca! Niebezpieczne związki kultury i biznesu oraz Czy można liczyć kulturę? Przemysł kreatywny szansą dla gospodarki w czasie kryzysu.

Sesje zostały zrealizowane przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury w ramach kampanii "Kultura się liczy!" oraz Ambasady Królestwa Niderlandów.